FARMERS DINNER 26 APRIL

Möt Lux duktiga farmare under en Farmers Dinner! Dessa kvällar bjuder vi in våra främsta råvaruproducenter; farmare, odlare, fiskare och jägare. Gästerna välkomnas kl.18.00 för drink och presentation av farmarna, deras råvaror och kvällens meny som naturligtvis är baserad på farmarnas råvaror. Som gäst får man under kvällen tillfälle att fråga farmarna om allt och lära sig mer om råvarorna och hur de odlas, fångas, skördas och tas om hand. Farmers Dinner ger våra gäster unika möjligheter att verkligen få vara med i vårt ”From farm to Table”-tänk och arbetssätt.

Äntligen årets första Farmers Dinner på Lux Dag för Dag onsdagen den 26 april

Det blir en helt vegetarisk meny denna gång och den tidiga våren bjuder på följande farmare och deras produkter:

Andreas Wiklund, Stora Tollby gård på Gotland tar med sig färsk vitlök, potatis, raps, späd rabarber och jordärtskocka.

Tomas Pettson, Stenhuse gård, Gotland kommer med vit sparris, grön sparris och ramslök.

Karolina från Rosa Skattlådan bidrar, sist men inte minst, med vaktelägg, pärlhönsägg, hönsägg och sensommarhonung

Menyn kommer inom kort synas här…..

Stora Tollby Gårds huvudfokus ligger på att odla ett flertal olika potatissorter. På Gotland finns de bästa förutsättningarna, med milt, solrikt klimat och naturlig kalkrik jordmån, att producera potatisar i världsklass. Stora Tollby gård odlar 23 matpotatissorter, med skörd från juni till oktober. Både tidiga och sena sorter samt specialsorter så som Asperges (sparrispotatis), Amadine och Blå Kongo. Andreas odlar även morötter, sparris, sockermajs, kålväxter, rotfrukter, lök, bönor, palsternackor och blommor.

Stenhuse Gård är en gård där femte generationen nu sysslar med ren växtodling, framför allt långa kulturer som sparris, hallon, rabarber och jordgubbar. Stenhuse gård odlar även kajplök och ramslök.

Sparris finns i två sorter, vit och grön. Vit sparris växer under jord och skördas när toppskottet syns. Grön sparris växer ovanför jorden och skördas när den nått lagom längd. Den tidiga sorten Gijnlim är huvudsort som med hjälp av små plasttunnlar kan börja skördas i mitten av april. Den senare sorten Backlim skördas tills juni månads slut. Stenhuse gård har även sorterna Theilim för vit sparris-produktion.

Rosa skattlådan är ett litet familjeföretag som ligger på Norrby Säteri norr om Stockholm. De sysslar framför allt med biodling samt uppfödning och förädling av japanska vaktlar. Men även fasan, and och höns.

Karolina och Victor som driver Rosa skattlådan tar med sig honung, vaktelägg, hönsägg, pärlhönsägg. Fåglarna i Norrby har tillgång till utevistelse året runt och äter mestadels spannmål och frukter från gården. De lever hela sitt liv på Norrby och slaktas i Karolinas och Victors eget gårdsslakteri utan transporter och stress.

På Norrby finns 60 bisamhällen som ger fantastisk honung i olika smaker och konsistenser. Vi som varit på studiebesök hos Karolina och Victor kan intyga att det finns mycket spännande man inte visste om bin och deras värld!