FARMERS DINNER 24 oktober

Möt Lux duktiga farmare under en Farmers Dinner! Dessa kvällar bjuder vi in våra främsta råvaruproducenter; farmare, odlare, fiskare och jägare. Gästerna välkomnas kl.18.00 för drink och presentation av farmarna, deras råvaror och kvällens meny som naturligtvis är baserad på farmarnas råvaror. Som gäst får man under kvällen tillfälle att fråga farmarna om allt och lära sig mer om råvarorna och hur de odlas, fångas, skördas och tas om hand. Farmers Dinner ger våra gäster unika möjligheter att verkligen få vara med i vårt ”From farm to Table”-tänk och arbetssätt.
Farmers Dinner den 24 oktober, 2019.
Vi välkomnar Tryggve från Junkön, Roger Niemi, Övertorneå och Lotta från Klemmings ostron

MENY
Renblodstartelette, sikrom, mandelpotatis
Tartar på ren, spishalstrat ostron, löjrom
Pocherat ostron, smörsås, alger, löjrom
Enrisrökt siklöja, ostronemulsion, dashi
Färserad rensadel, smörstekt skogssvamp, tryffelpotatis
Rårörda hjortron, vaniljglass, mandel, lufttorkad renstek
780 kr

Dryckespaket finns för de som önskar.

Tryggve Bergman, Junköfiskarna kommer med siklöja och löjrom.
Junköfiskarna drivs av familjen Ökvist som levt av och med havet på ön Junkön i Bottenviken sedan 1700-talet. Här bedrivs småskaligt kustfiske och man fiskar lax, strömming, sik, havsöring och siklöja.

De som fiskar är kusinerna Lars och Per Ökvist, som växt upp och lever på Junkön. De har två fiskebåtar av totalt 35 med tillstånd att under fem veckor varje höst tråla siklöja och ur den utvinna delikatessen Kalixlöjrom.

Ambassadör och ansikte utåt för både Kalixlöjrom är löjromsnestorn Tryggve Bergman. Det är tack vare Tryggve och hans idoga arbete som Kalix Löjrom 2010 tilldelades EU:s förnämsta ursprungsskydd, SUB. Tryggve finns med som ovärderlig rådgivare på Junkön men även ambassadör och utbildare i Stockholm och andra orter där Kalixlöjrom efterfrågas.

Den vilda laxen simmar långa sträckor när den söker sig upp i våra stora älvar varje år för att leka. Därefter vandrar de söderut längs kusten till södra Östersjön för att varje försommar återvända till sina födelseälvar och reproducera sig. Tack vare att de simmar så långt, utvecklar de vilda laxarna en kraftig muskulatur och har ett betydligt fastare och ljusare kött än den odlade laxen.

Junköfiskarna fiskar vildlax från kontrollerade, hållbara bestånd efter fastställda kvoter. Under sommaren kan de leverera färsk vildlax och under resten av året fryst och rökt.

Nu när sommaren är här är fiskeredskapen utsatta utanför Junkön och i Lule Älv. Det finns nu färsk fisk såsom lax, sik och öring och Junköfiskarna säljer även rökt sik och lax.

Roger Niemi, Tornedalens renprodukter, Övertorneå
Tornedalens renprodukter är ett litet familjeföretag startat 2005 av Roger Niemi. De håller på med allt inom ren och har allt från förädlat kött till färskt och fryst kött.

2011 blev de svenska mästare i kallrökning. De har hand om hela kedjan från skog till bord och garanterar därmed högsta kvaliteten på sina produkter. Hos Roger gör man soukisrökt renhjärta, soukisrökt medwurst, soukisrökt renstek, utomhustorkad entrecôte och varmrökt renstek samt en hel del hantverk så som knivar, kåsor och smycken.

Lotta, Klemmings ostron

Klemmings ostron arbetar med två sorters ostron. De ostronen som plockas är ”Ostrea Edulis” också kallade Europeiska flat ostron och ”Crassostrea Gigas” eller så kallade Söderhavsostron. Ostronen är vilda och dykplockas av yrkesfiskare. För att kunna plocka ostron måste man ha markrättsinnehavarnens tillstånd. Ostronen hittas från strandkant ner till femton meters djup.

Klemmings ostron hanterar markerna med varsamhet och ser efter markerna genom att gallra och ta upp de stora ostronen och göra plats åt de mindre ostronen. Ostronen plockas från första veckan i september t.o.m midsommar, då ostronen har sin fortplantningsperiod under juli-augusti. Ostrea Edulis plockas när de är som minst 3-4 år gamla medan Crassostrea Gigas har en betydligt snabbare tillväxtfas och plockas när de är omkring 1 år.

Ostron är, precis som alla andra skaldjur, en färskvara. Klemmings ostron arbetar med hanteringen veckovis och levererar ostron till våra restauranger samma dag som dom tagits upp ur havet.