FARMERS DINNER 14 NOVEMBER

Möt Lux duktiga farmare under en Farmers Dinner! Dessa kvällar bjuder vi in våra främsta råvaruproducenter; farmare, odlare, fiskare och jägare. Gästerna välkomnas kl.18.00 för drink och presentation av farmarna, deras råvaror och kvällens meny som naturligtvis är baserad på farmarnas råvaror. Som gäst får man under kvällen tillfälle att fråga farmarna om allt och lära sig mer om råvarorna och hur de odlas, fångas, skördas och tas om hand. Farmers Dinner ger våra gäster unika möjligheter att verkligen få vara med i vårt ”From farm to Table”-tänk och arbetssätt.

Farmers Dinner den 14 november

Meny
Krispig pumpa, hönsemulsion
Sjuden purjolök, äpple, chili, gröna vinbär
Ankleverbrûlée, rödkål, korianderfrö, svartkål
Risfriterat rödhönalår, tomat
Rödhönabröst, rostad buljong, kålrot och rökt äggula
Kyld persiljerot, valnöt
Magpieanka, spetskål, sky
Emmer- och honungsglass, snöägg, krisp, bipollen
695 kr
Dryckespaket finnes om man önskar.

Till den 14 november kommer följande farmare:

Rosa skattlådan är ett litet familjeföretag som drivs av Karolina och Victor. De sysslar framför allt med biodling samt uppfödning och förädling av japanska vaktlar. Men även fasan, and och höns.
Fåglarna på gården har tillgång till utevistelse året runt och äter mestadels spannmål och frukter från gården. De lever hela sitt liv på gården och slaktas i Karolinas och Victors eget gårdsslakteri utan transporter och stress.
Där finns även 60 bisamhällen som ger fantastisk honung i olika smaker och konsistenser. Vi som varit på studiebesök hos Karolina och Victor kan intyga att det finns mycket spännande man inte visste om bin och deras värld! Karolina och Victor tar med sig bipollen, honung, rödhöns, anka och ägg till kvällens meny.

Gården Lilla Bjers är en plats (på Gotland) som andas historia fylld med smaker från jorden, ägs och drivs sedan 1997 av Margareta och Göran Hoas med familj.
Här odlas en mångfald ekologiska grödor. Allt från sparris och jordgubbar till saffran och julgranar finns i gårdsbutiken som är öppen året runt.
I gårdskrogen erbjuds råvaror, tillagade och serverade med största respekt, stil och finess.
Eventuellt överflöd av grödor tas omhand och förädlas, t ex syltas eller picklas och säljs i deras butik.
Plantor till fälten, till försäljning och kryddgrönt till krogen drivs upp i växthuset.
Hönorna bidrar i kretsloppet, tar hand om grönsaksspill och ger tillbaka ägg.

Lilla Bjers i arealer :
Totalt åker ca 15 ha, uppdelat på:
Vall ca 7 ha
Sparris 1,25 ha (9 sorter, ljusgrön, grön, lila, vit)
Matpotatis 0,5 ha (6 sorter)
Jordgubbar 0,4 ha (3 sorter)
Vitlök 0,12 ha (ca 13 000 lökar)
Bärbuskar ca 0,3 ha (hallon, vin, vinbär, blåbär mfl bär)
Spannmål 0,5 ha (emmervete)
Grönsaker ca 0,8 ha (drygt 200 olika sorter)
Träda ca 1 ha
Julgransodling ca 2 ha (röd-, blå-, kungs- m.fl. granar)
Skog ca 50 ha

Odlingen är sedan 2001 certifierad enligt KRAVs regler av HS-certifiering. SE-EKO-04.
Även KRAV-certifierad restaurang (med tre KRAV-stjärnor), butik, förädling, växthus och djurhållning: höns.