FARMERS DINNER DEN 18 MAJ

Möt Lux duktiga farmare under en Farmers Dinner! Dessa kvällar bjuder vi in våra främsta råvaruproducenter; farmare, odlare, fiskare och jägare. Gästerna välkomnas kl.18.00 för drink och presentation av farmarna, deras råvaror och kvällens meny som naturligtvis är baserad på farmarnas råvaror. Som gäst får man under kvällen tillfälle att fråga farmarna om allt och lära sig mer om råvarorna och hur de odlas, fångas, skördas och tas om hand. Farmers Dinner ger våra gäster unika möjligheter att verkligen få vara med i vårt ”From farm to Table”-tänk och arbetssätt.

Farmers dinner den 18 maj

Det kommer att handla om Mälarfisk, ätbart grönt från naturen och korvhantverk:

Meny
Kolgrillad lake med fänkålssalami, tall och kirskål
Älgörtssjuden abborre med harsyra
Mosaik med gösfjäll, gran och sommargyllen
Grön enbärskryddad korv med vårlök, backlök och brynt smörmajonnäs
Buljong på Choritapa och nässla med tusensköna
Gös ”Ike Jime” med fläsksida och pepparrot
Harsyrasorbet
Spansk körvelglass med viol

650 kr

Vinpaket finns som vanligt för de som önskar. 450 kr

Niki Sjölund från Neonatur

kommer till Farmers Dinner med ätbart från den svenska naturen. Han plockar vilda ätbara växter från den svenska naturen. Örter, bär, svamp, blommor och mycket mer!
-Det vi gör idag, plockar och använder oss av det naturliga som finns runt omkring oss är inget nytt. Det har bara blivit poppis igen, inte alls konstigt tycker vi. Att använda det som finns nära oss och är opåverkat i största mån av människan. Jag försöker förmedla detta till fler människor genom att nå ut via olika restauranger som brinner för den ärliga råvaran, säger Niki.

Niki Sjölund är uppväxt i södra Lappland med naturen som lekplats. Ett brinnande intresse för naturens råvaror kombinerat med arbete som kock har lett fram till ett eget företag som plockar vilda växter åt ett antal svenska topprestauranger.

Niki levererar denna kväll tallbarr, kirskål, älgört, harsyra och blomma, nässlor, sommargyllen, gröna enbär, vårlöksblomma, backlök, löktrav, tusensköna, vild pepparrot, rallarros, spansk körvel, viol, ängssyra och granbarr till Lux och Farmers Dinner.

Per och Pauline Vidlund från Ängsö Fisk

levererar sin fina insjöfisk så som gös och abborre. De kommer denna kväll även komma med gädda, lake, brax och sutare. Vi har arbetat med Ängsö Fisk sedan 2003 när vi startade Lux Stockholm.

Ängsö Fisk AB ligger på Ängsöns SV hörn och drivs av Per och Pauline Vidlund. Per började tidigt med fisket, eftersom far och farfar var fiskare blev det en naturlig del i uppväxten. Per startade sin verksamhet 1979 endast 16 år gammal. Han är 5:e generationen som bedriver yrkesfiske i Mälaren. Här jobbar även sönerna idag. Fisket bedrivs året runt. Från april till november fiskar man med fasta redskap/bottengarn. Nov till mars är det endast nätfiske, under denna tid är det oftast is, då bedrivs fisket under isen. Ängsö Fisk är varumärkesskyddat.

Numera säljer Ängsö Fisk endast fisken i sin fiskbutik och till restauranger i Stockholm och Västerås.

Per har av eget intresse alltid försökt utveckla fiskemetoder och hantering för att ingen undermålig fisk ska ta skada. Senaste åren har Per nått målet särskilt med skonsam hantering, nu uppnås 100 % överlevnad av undermålig fisk, särskilt gös som är extra känslig. Gösen som är Västmanlands landskapsfisk är den viktigaste arten i sjön därefter kommer ål, gädda, abborre, siklöja, brax samt ett antal karparter, totalt finns drygt 30 arter i Mälaren.

Per och Pauline mål är ett skonsamt kvalitetsfiske med högsta möjliga kvalitet.

Korvhantverk Stockholm

handlar mycket om en mans brinnande intresse för riktig mat i allmänhet och riktig korv i synnerhet.

Jon Randows resa går från Stockholms krogkök till utbildad kökslärare på restaurangskola, till utbildningar i osthantverk och korvhantverk till att slutligen skaffa sig tiden, pengarna och modet att satsa på något helt eget, Korvhantverk Stockholm.

Jon spenderar närmare en månad hos Jürgen Körber, Metzgermeister (slaktmästare) på Herrmannsdorf utanför München, och lär sig hur kallt köttet ska vara för att binda ihop sig utan tillsatser.

Väl hemkommen från München bestämmer sig Jon för att börja experimentera. Jons devis lyder: ¨Det måste gå att få till en korv med hög smak och köttighet utan tillsatser”.