FARMERS DINNER

Möt Lux duktiga farmare under en Farmers Dinner! Dessa kvällar bjuder vi in våra främsta råvaruproducenter; farmare, odlare, fiskare och jägare. Gästerna välkomnas kl.18.00 för drink och presentation av farmarna, deras råvaror och kvällens meny som naturligtvis är baserad på farmarnas råvaror. Som gäst får man under kvällen tillfälle att fråga farmarna om allt och lära sig mer om råvarorna och hur de odlas, fångas, skördas och tas om hand. Farmers Dinner ger våra gäster unika möjligheter att verkligen få vara med i vårt ”From farm to Table”-tänk och arbetssätt.

Höstens Farmers Dinner blir den 21 september, 19 oktober och 23 november. Så här såg det ut den 21 juni:

 

Farmers dinner den 21 juni

Det kommer att handla om lax, öring, sik och sikrom från Junkön och härliga grönsaker från Carlssons grönt och Jens Carlsson.

MENY
Rädisa med timjan och smör
Sjuden sik med tomat och basilika
Kolgrillad mangold med färsk vitlök och salvia
Vildlaxtartar med sikrom, trädgårdssyra och saltarv
Kallrökt och frasstekt öring med pistou
Vildlax med brynt smör, majrova och agretti
Rödbeta
Bronsfänkålsglass med kryddig tomat och bovete
650 kr

Boka bord. Kl.18.00 är alla välkomna!

Tryggve Bergman, Junköfiskarna kommer med all härlig fisk och rom.

Junköfiskarna drivs av familjen Ökvist som levt av och med havet på ön Junkön i Bottenviken sedan 1700-talet. Här bedrivs småskaligt kustfiske och man fiskar lax, strömming, sik, havsöring och siklöja.

De som fiskar är kusinerna Lars och Per Ökvist, som växt upp och lever på Junkön. De har två fiskebåtar av totalt 35 med tillstånd att under fem veckor varje höst tråla siklöja och ur den utvinna delikatessen Kalixlöjrom.

Ambassadör och ansikte utåt för både Kalixlöjrom är löjromsnestorn Tryggve Bergman. Det är tack vare Tryggve och hans idoga arbete som Kalix Löjrom 2010 tilldelades EU:s förnämsta ursprungsskydd, SUB. Tryggve finns med som ovärderlig rådgivare på Junkön men även ambassadör och utbildare i Stockholm och andra orter där Kalixlöjrom efterfrågas.

Den vilda laxen simmar långa sträckor när den söker sig upp i våra stora älvar varje år för att leka. Därefter vandrar de söderut längs kusten till södra Östersjön för att varje försommar återvända till sina födelseälvar och reproducera sig. Tack vare att de simmar så långt, utvecklar de vilda laxarna en kraftig muskulatur och har ett betydligt fastare och ljusare kött än den odlade laxen.

Junköfiskarna fiskar vildlax från kontrollerade, hållbara bestånd efter fastställda kvoter. Under sommaren kan de leverera färsk vildlax och under resten av året fryst och rökt.

Nu när sommaren är här är fiskeredskapen utsatta utanför Junkön och i Lule Älv. Det finns nu färsk fisk såsom lax, sik och öring och Junköfiskarna säljer även rökt sik och lax.

Jens Carlsson är f.d. kock och är nu inne på sitt andra år som grönsaksodlare. Han odlar och arbetar i Vagnhärad och har Tullgarns naturreservat som närmsta granne. Han odlar ekologiskt och använder endast en handtraktor. Han har valt att arbeta med permanenta bäddar vilket betyder att han aldrig plöjer utan arbetar endast med det översta 10 cm-lagret. Då behåller han sin jordstruktur, näringen i jorden samt tar hand om mikrolivet i jorden. Om detta berättar han gärna mer när ni ses.

Hans verksamhet är KRAV-märkt. Det finns inget stopp på vad Jens odlar: örter, vitlök, agretti, rädisor, majrovor, tomat, aubergine, zucchini, paprika, chili, vitlök, gul lök, schalottenlök, grönkål, kålrabbi, kålrot, rödbetor, sallader, mangold…..

På Farmers finns det stora delar av dessa grönsaker i menyn. Välkomna till en spännande kväll!