FARMERS DINNER 23 november

Möt Lux duktiga farmare under en Farmers Dinner! Dessa kvällar bjuder vi in våra främsta råvaruproducenter; farmare, odlare, fiskare och jägare. Gästerna välkomnas kl.18.00 för drink och presentation av farmarna, deras råvaror och kvällens meny som naturligtvis är baserad på farmarnas råvaror. Som gäst får man under kvällen tillfälle att fråga farmarna om allt och lära sig mer om råvarorna och hur de odlas, fångas, skördas och tas om hand. Farmers Dinner ger våra gäster unika möjligheter att verkligen få vara med i vårt ”From farm to Table”-tänk och arbetssätt.

Årets sista Farmers Dinner blir den 23 november.

Meny 23 november
Ragnfrid profiteroles
Entrecôte med ”bouqet garni” och talg
Mandelpotatis med brynt salviasmör och Lövstalund
Cheeseburgare brännvinsost
Salladskott och örter
Hängmörad biff med Lövstablå potatis och smör
Yoghurt med ört-is
Ostvagn med morotsmarmelad
675 kr

Det kommer finnas möjlighet att beställa ett dryckespaket till menyn. Magnus Sjöstedt från VIVA group berättar om kvällens viner och Janne Schaffer berättar om ölen Janne Shuffle.

Boka bord. Kl.18.00 är alla välkomna!

Vi välkomnar denna kväll följande farmare:

HAGSHULT och Hagshultskossorna
De mycket engagerade och entusiastiska Carl-Johan Bertilsson och Ulrica Björnhag kommer och berättar om sin spa-idé för kossor; Pensionat Paradiset – spa och retreat för pensionerade mjölkkor.

De kommer berätta om hur de genomförde den idén och vad det gett för resultat med köttet. Carl-Johan är den sjätte generationen som brukar gården i Småland där det alltid funnits djur. Det är naturligtvis deras nötkött i menyn.

LÖFSTA HERRGÅRDSMEJERI
Vi möter Marie Backrud Ivgren igen som berättar om sitt Löfsta Herrgårdsmejeri och har med sig av sina goda ostar.

Mejeriet är beläget i Frösunda socken i Vallentuna, norr om Stockholm. Här är ledorden naturlighet med fokus på hållbarhet och djurhälsa. Rena smaker, lång lagring i naturliga jordkällare och kontroll på hela kedjan är synonymt med Löfsta som uteslutande ystar på mjölk från egna djur.

Allt sedan mejerihantverket återupptogs på Löfsta Herrgård 2005 har ambitionen varit att ysta och lagra ko- och getostar i världsklass. Genom det unika naturbete av örter som djuren äter, särskiljer de sig i karaktär från all annan ost både i Sverige och internationellt samt förmedlar smakupplevelser bortom det vardagliga.

På Löfsta är det viktigt att låta alla djuren beta och mjölka i sin naturliga takt. Det ger betydligt mindre mjölk än vid konventionell mjölkning men en avsevärt fetare och smakrikare sådan. Resultatet blir i sin tur fylliga ostar, rika på rena smaker och med en unik sötma som inte går att återskapa någon annanstans.

SVEGRO
Redan 1960 får Ingegerd och Thore Norman en idé. De har en vision om att stockholmarna ska ha tillgång till riktigt bra färska grönsaker och börjar köpa in från trädgårdsföreningar och duktiga odlare runt om i Sverige.

1972 börjar de även själva odla grönsaker på Thorslunda Gård, Ingegerds barndomshem. Hela familjen hjälper till även de tre sönerna Per, Peter och Patric är tidigt med i grönsakslanden, men inspireras också av matinfluenser från utlandet. Matintresset går definitivt i arv.

1983 står familjens växthus klart och där odlas både örter och sallat, året om.

2003 välkomnas potatisen.
Idag hittar familjen på Svegro nya matinfluenser från Asien och Mellanöstern till Medelhavet och Mexiko. Närproducerat, ekologiskt och kvalitet är fortfarande i fokus.