FARMERS DINNER 26 APRIL

Möt Lux duktiga farmare under en Farmers Dinner! Dessa kvällar bjuder vi in våra främsta råvaruproducenter; farmare, odlare, fiskare och jägare. Gästerna välkomnas kl.18.00 för drink och presentation av farmarna, deras råvaror och kvällens meny som naturligtvis är baserad på farmarnas råvaror. Som gäst får man under kvällen tillfälle att fråga farmarna om allt och lära sig mer om råvarorna och hur de odlas, fångas, skördas och tas om hand. Farmers Dinner ger våra gäster unika möjligheter att verkligen få vara med i vårt ”From farm to Table”-tänk och arbetssätt.

Årets första Farmers Dinner blir den 26 april, 2019. Då får vi nöjet att återse Ängsö Fisk, Löfsta gårdsmejeri och Stenhuse gård igen.

Meny
Spisgrillad gös med gröna jordgubbar och dillgrädde
Gäddquenell med vitvinssås och frasiga nässlor
Grön sparris med prima verde, färskost och örter
Gräddstekt lake och ramslök
Rostad gös ”nose to tail” med sparris och Löfsta smör
Löfsta Svea ”Bouquet garni”
Varm rabarberkompott med krämig yoghurt och smörstekt surdeg
695 kr

Dryckespaket finns för de som önskar.

ÄNGSÖ FISK
Vi har arbetat med Ängsö Fisk sedan 2003 när vi startade Lux Stockholm.
Ängsö Fisk AB ligger på Ängsöns sydvästra hörn och drivs av Per och Pauline Vidlund. Per började tidigt med fisket, eftersom far och farfar var fiskare blev det en naturlig del i uppväxten. Per startade sin verksamhet 1979 endast 16 år gammal. Han är 5:e generationen som bedriver yrkesfiske i Mälaren. Här jobbar även sönerna idag.

Fisket bedrivs året runt. Från april-nov fiskar man med fasta redskap/bottengarn. Nov-mars är det endast nätfiske, under denna tid är det oftast is, då bedrivs fisket
under isen. Ängsö Fisk är varumärkesskyddat.

Numera säljer de endast fisken i sin fiskbutik och till restauranger i Stockholm och Västerås.

Per har av eget intresse alltid försökt utveckla fiskemetoder och hantering för att ingen undermålig fisk ska ta skada. Senaste åren har Per nått målet särskilt
med skonsam hantering, nu uppnås 100 % överlevnad av undermålig fisk, särskilt gös som är extra känslig. Gösen som är Västmanlands landskapsfisk är den viktigaste
arten i sjön därefter kommer ål, gädda, abborre, siklöja, brax samt ett antal karparter, totalt finns drygt 30 arter i Mälaren.

LÖFSTA HERRGÅRDSMEJERI
Mejeriet är beläget i Frösunda socken i Vallentuna, norr om Stockholm. Här är ledorden naturlighet med fokus på hållbarhet och djurhälsa. Rena smaker, lång lagring i naturliga jordkällare och kontroll på hela kedjan är synonymt med Löfsta som uteslutande ystar på mjölk från egna djur.

Allt sedan mejerihantverket återupptogs på Löfsta Herrgård 2005 har ambitionen varit att ysta och lagra ko- och getostar i världsklass. Genom det unika naturbete av örter som djuren äter, särskiljer de sig i karaktär från all annan ost både i Sverige och internationellt samt förmedlar smakupplevelser bortom det vardagliga.
På Löfsta är det viktigt att låta alla djuren beta och mjölka i sin naturliga takt. Det ger betydligt mindre mjölk än vid konventionell mjölkning men en avsevärt fetare och smakrikare sådan. Resultatet blir i sin tur fylliga ostar, rika på rena smaker och med en unik sötma som inte går att återskapa någon annanstans.

De kor Löfsta arbetar med är framförallt jerseykor men också några fjällkor. Den lilla jerseykon härstammar från ön Jersey i engelska kanalen och ger en fyllig mjölk med höga halter av fett och protein. Fjällkon i sin tur är en lantrasko som formats av det svenska fäbodbruket under 2000 år.

Löfstas getter är av svensk lantras vilka har en unik förmåga att anpassa sig efter lokala förhållanden. På Löfsta har getflocken en enorm vall- och skogsareal att röra sig fritt på och de betar alltifrån blommor, gräs och örter till lavar, löv, barr och bark. Det ger mjölk och ost som är full av komplexa smaker vilka
utvecklas ännu mer när de lagras.

STENHUSE GÅRD
Stenhuse Gård är en gård där femte generationen nu sysslar med ren växtodling, framför allt långa kulturer som sparris, hallon, rabarber och jordgubbar. Stenhuse gård odlar även kajplök och ramslök. Beroende på väder får vi se vad Tomas Pettersson tar med sig till Farmers Dinner den 26 april.

Sparris finns i två sorter, vit och grön. Vit sparris växer under jord och skördas när toppskottet syns. Grön sparris växer ovanför jorden och skördas när den nått lagom längd. Den tidiga sorten Gijnlim är huvudsort som med hjälp av små plasttunnlar kan börja skördas i mitten av april. Den senare sorten Backlim skördas tills juni månads slut. Stenhuse gård har även sorterna Theilim för vit sparris-produktion.

Vårens nästa Farmers dinner blir 17 maj och 27 juni.