FARMERS DINNER

Möt Lux duktiga farmare under en Farmers Dinner! Dessa kvällar bjuder vi in våra främsta råvaruproducenter; farmare, odlare, fiskare och jägare. Gästerna välkomnas kl.18.00 för drink och presentation av farmarna, deras råvaror och kvällens meny som naturligtvis är baserad på farmarnas råvaror. Som gäst får man under kvällen tillfälle att fråga farmarna om allt och lära sig mer om råvarorna och hur de odlas, fångas, skördas och tas om hand. Farmers Dinner ger våra gäster unika möjligheter att verkligen få vara med i vårt ”From farm to Table”-tänk och arbetssätt.

Vi hoppas kunna boka in flera Farmers Dinner till hösten och återkommer med datum så snart vi kan!

FARMERS DINNER 13 november

Farmare:
Pär och Pauline Vidlund, Ängsöfisk
Ossian Tidblom, Under Tallarna
Susanne Welin Berger, Tryffel of Sweden på Gotland

levererar fina fiskar, höstgrönsaker och Bourgognetryffel till Farmers dinner den 13 november. Av det gör Lux menyn:

Kålchips med tryffelkryddad emulsion
Tryffeläggröra med rökt ål och smörstekt brioche
Nyvispat tryffelsmör med abborrfilé
Krämig soppa av höstens purjolök med tryffelvinaigrette
Dashi med mjukbakad gäddfilé, kålskott och grön chili
Gäddfärserad pak choi med riven tryffel och svartkålsvinaigrette
Ängsögös med frasiga fjäll, hasselnötter, vintersquash och brynt smör
Rödbetssorbet med hallon, maräng och krasse
795 kr

ÄNGSÖ FISK
Vi har arbetat med Ängsö Fisk sedan 2003 när vi startade Lux Stockholm.
Ängsö Fisk AB ligger på Ängsöns sydvästra hörn och drivs av Per och Pauline Vidlund. Per började tidigt med fisket, eftersom far och farfar var fiskare blev det en naturlig del i uppväxten. Per startade sin verksamhet 1979 endast 16 år gammal. Han är 5:e generationen som bedriver yrkesfiske i Mälaren. Här jobbar även sönerna idag.

Fisket bedrivs året runt. Från april – nov fiskar man med fasta redskap/bottengarn. Nov – mars är det endast nätfiske, under denna tid är det oftast is, då bedrivs fisket under isen. Ängsö Fisk är varumärkesskyddat.

Numera säljer de endast fisken i sin fiskbutik och till restauranger i Stockholm och Västerås.

Per har av eget intresse alltid försökt utveckla fiskemetoder och hantering för att ingen undermålig fisk ska ta skada. Senaste åren har Per nått målet särskilt med skonsam hantering, nu uppnås 100 % överlevnad av undermålig fisk, särskilt gös som är extra känslig. Gösen som är Västmanlands landskapsfisk är den viktigaste
arten i sjön därefter kommer ål, gädda, abborre, siklöja, brax samt ett antal karparter, totalt finns drygt 30 arter i Mälaren.

UNDER TALLARNA drivs i form av ett kooperativ av Simone Grind, Oskar Rosengren, Ossian Tidblom, Robin Tidblom och Ruben Wätte. De vill alla ta ansvar för friheten, att de känner tillit till det vilda och de ser det absolut nödvändiga i att låta lusten föra dem framåt. Den helhet som vi kallar Under Tallarna är vad som växer fram ur deras samlade erfarenheter från en rad olika fält, men också ur platsens egna naturliga kvaliteter och ur de hundratals människor som på olika sätt, av olika anledningar och i olika utsträckning söker sig till skogsbrynet för att samskapa platsen med oss.

De driver ett andelsjordbruk och några av fördelarna med det är: närodlat, miljöriktigt, säsongsbaserat, giftfritt, kvalitet, högt näringsinnehåll, inget svinn, inga transporter, förpackningar och långsiktighet.

SUSANNE WELIN-BERGER är sekreterare i Gotlands tryffelakademi och ordförande i Gotlands tryffelförening.

Det är Gotlands tryffelakademi som har dragit igång Tryffelfestivalen på Gotland. Under festivalen kan man vara med i en kurs i tryffelodling, gå på tryffelmarknad, äta tryffelmiddagar på många olika restauranger och få se när hundar (Lagotto Romagnolo) gräver efter tryffel i marken.

Susanne kan allt om de olika tryffelsorterna, hur tryffeln växer, hur man hittar den, hur man tar hand om den, hur man förvarar den, hur man smaksätter bäst med tryffel och mycket mer. Passa på att fråga henne om allt! Det är en upplevelse att sedan åka ner till Gotland och vara med på en tryffeljakt!

Tryffelbild lånad av www.destinationgotland.se