FARMERS DINNER 22 okt

Möt Lux duktiga farmare under en Farmers Dinner! Dessa kvällar bjuder vi in våra främsta råvaruproducenter; farmare, odlare, fiskare och jägare. Gästerna välkomnas kl.18.00 för drink och presentation av farmarna, deras råvaror och kvällens meny som naturligtvis är baserad på farmarnas råvaror. Som gäst får man under kvällen tillfälle att fråga farmarna om allt och lära sig mer om råvarorna och hur de odlas, fångas, skördas och tas om hand. Farmers Dinner ger våra gäster unika möjligheter att verkligen få vara med i vårt ”From farm to Table”-tänk och arbetssätt.

Höstens Farmers dinner blir den 22 oktober

MENY
Färsk löjrom med ägg Royale, mjukbakad äggula och krispig mangold
Siklöja med saltbakade rödbetor och kaprisinlagda granskott
Spisgrillad rådjursbiff med gröna enbär, purjolök och svartkålsolja
Vildsvinsbuljong med sikrom, vildsvinskorv, broccoli och timjan
BBQ-grillad kronhjort med nattrostad gul lök, selleri och brynt smör
Smörstekta pumpaplättar med pumpa- och yoghurtglass, sirap och sockerstekt havre

Menypriset blir 695 kr

Vinpaket för dem som önskar:
2019 Mâcon La Roche-Vineuse Vielles Vignes, Maison Rijckaert
2018 Leitz Kaisersteinfels Rieslinng
2020 Daniel Bouland, Côte de Brouilly
2019 Rabl Käferberg Grüner Veltliner
2018 Santa Duc Gigondas Aux Lie-Dit
2018 Château Tirecul Les Pins
575 kronor

När man bokar måste man förbetala menypriset. Boka under BOKA BORD och det går bra att göra redan nu. Varmt välkomna!

VI VÄLKOMNAR KVÄLLENS FARMARE:
Kiplingeberg gods ligger norr om Uppsala i Uppland. Liza och Jakob von Engström både bor driver jaktklubben där. Lux jägare jagar klövvilt där och detta är egenjagat rådjur, kronhjort och vildsvin från året första drevjakt på Kiplingeberg.

Tryggve Bergman, Junköfiskarna kommer med löjrom.
Junköfiskarna drivs av familjen Ökvist som levt av och med havet på ön Junkön i Bottenviken sedan 1700-talet. Här bedrivs småskaligt kustfiske och man fiskar lax, strömming, sik, havsöring och siklöja.

De som fiskar är kusinerna Lars och Per Ökvist, som växt upp och lever på Junkön. De har två fiskebåtar av totalt 35 med tillstånd att under fem veckor varje höst tråla siklöja och ur den utvinna delikatessen Kalixlöjrom.

Det kontrollerade och hållbara löjfisket i Bottenviken startar 20:e september varje år och pågår i fem veckor. Den lilla laxfisken siklöja är cirka 15-20 centimeter lång och livnär sig på plankton, kräftdjur och alla de mineraler som älvarna får med sig. Mineraler som starkt genomsyrar karaktären på rommen och gör Kalixlöjrom helt unik smakmässigt.

Under de fem veckor som fisket pågår är arbetet lika intensivt på land med att ta hand om fiskarna och förädla rommen. Hanarna förpackas hela då de är utsökta matfiskar och de romstinna honorna kläms sedan manuellt. En honlöja väger cirka 25 gram och dess rominnehåll är sällan mer än fem gram. Efter klämningen sköljs och rengörs rommen varsamt innan den torkas, saltas och paketeras för hand. Storleken på äggen varierar under fiskeperioden från 0,8 mm i början av perioden, upp till 1,3 mm i slutet. Den enda tillsatsen i Kalixlöjrom är 4% salt.

Stora Tollby Gårds huvudfokus ligger på att odla ett flertal olika potatissorter. På Gotland finns de bästa förutsättningarna, med milt, solrikt klimat och naturlig kalkrik jordmån, att producera potatisar i världsklass. Stora Tollby gård odlar 23 matpotatissorter, med skörd från juni till oktober. Både tidiga och sena sorter samt specialsorter så som Asperges (sparrispotatis), Amadine och Blå Kongo.
Andreas Wiklund på Stora Tollby gård odlar även morötter, sparris, sockermajs, kålväxter, rotfrukter, lök, bönor, palsternackor och blommor. Till den 22a tar Andreas med sig rödbetor, lök, broccoli, kål och pumpa.